Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στερέωση και συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα_MIS 5010840

Δικαιούχος
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Φορέας υλοποίησης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Πρόοδος
Σε εξέλιξη
Κατάσταση
Αφορά Πράξη του Ε.Π. Αττική 2014-2020. Αναμένεται να ολοκληρωθεί 29.12.2023
Προϋπολογισμός
3.425.870 €
Προγραμματική περίοδος
ΕΣΠΑ 2014-2020
Άξονας προτεραιότητας
06 - Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον
Θεματικός στόχος
Προστασία Περιβάλλοντος _ Φυσική και Πολιτιστική Κληρονομιά
Τοποθεσία
Δήμος Αθηναίων
Σκοπιμότητα πράξης

Η υλοποίηση του Έργου "Στερέωση και Συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός», με υλικά άριστης ποιότητας με δοκιμασμένη συμπεριφορά στον χρόνο και μεθόδους σύμφωνες με τη διεθνώς αποδεκτή επιστημονική δεοντολογία θα προστατεύσει τη φυσική υπόσταση του μνημείου, θα διατηρήσει και θα αναδείξει την αισθητική, αρχαιολογική και ιστορική αξία του και παράλληλα θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τον ναό και την αρχιτεκτονική της Ρωμαϊκής περιόδου αλλά και για τα δομικά προβλήματα των μνημείων και τους τρόπους επίλυσής τους.  Παράλληλα, είναι πιθανόν να δοθούν απαντήσεις σε επιστημονικά ερωτήματα τα οποία σχετίζονται με τις προσπάθειες αποπεράτωσης του ναού. 
Εξαιτίας του εξειδικευμένου χαρακτήρα του έργου οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε αυτό θα αποκτήσουν τεχνογνωσία και εμπειρία που θα αξιοποιηθούν και σε άλλα ανάλογα έργα. 
Οι σχεδιαστικές αποτυπώσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν στη διάρκεια της Πράξης και στις οποίες θα καταγραφούν όλες οι επιφανειακές φθορές, απολεπίσεις και απώλειες του ναού, θα αποτελέσουν πολύτιμους οδηγούς για την παρακολούθηση της κατάστασής του και για μεταγενέστερες επεμβάσεις. 
Με τις διεπιστημονικές, συνεχιζόμενες και μετά την ολοκλήρωση του έργου μελέτες, θα καταστεί δυνατή η επαναξιολόγηση των τεχνικών και των μεθόδων επεμβάσεων, αλλά και η εξαγωγή συμπερασμάτων για διάφορα επιμέρους θέματα όπως για τη γήρανση του αυθεντικού υλικού από εξωγενείς παράγοντες αλλά και για τη συμπεριφορά των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια του Έργου. 
Με την εγκατάσταση συστήματος ενόργανης παρακολούθησης των δυναμικών αποκρίσεων του μνημείου, θα καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της  συμπεριφορά του σε δυναμικές καταπονήσεις.

Συνοπτική περιγραφή

Ο ναός του Ολυμπίου Διός, ανάμεσα στην Ακρόπολη και τον λόφο του Αρδηττού, στις όχθες του Ιλισού, σε ένα από τα αρχαιότερα ιερά της Αθήνας. . Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν εργασίες στερέωσης και συντήρησης του ναού με απόλυτο σεβασμό στα δομικά χαρακτηριστικά και τις ιστορικές φάσεις του ώστε να μην αλλοιωθεί η αρχική υπόσταση και η αυθεντικότητά του. Η αποκατάσταση των μελών που έχουν υποστεί βλάβες και η συντήρηση των δομικών υλικών του θα γίνουν σύμφωνα με τις γενικές αρχές που έχουν καθιερώσει οι σύγχρονες αναστηλωτικές εργασίες στην Ακρόπολη. Με την ολοκλήρωση του έργου θα διασφαλιστεί η φυσική υπόσταση του ναού, θα αναβαθμιστούν οι πολλαπλές αξίες του και ταυτόχρονα θα δοθούν απαντήσεις σε πλήθος αναπάντητων έως τώρα επιστημονικών ερωτημάτων που αφορούν στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του.