Απολογισμός Έργου για τη διετία 2019 - 2021 της Διοίκησης Περιφέρειας Αττικής
Σήμερα, στην Περιφέρεια Αττικής υλοποιούνται περισσότερα από 900 έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ
Γ. Πατούλης:«Θέλουμε την Αττική Πρώτη. Στην Ανάπτυξη, την Ασφάλεια, την Υγεία, την Αλληλεγγύη. Παραμένουμε διαρκώς δίπλα στον πολίτη»
Τις κυριότερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής την τελευταία διετία σε νευραλγικούς τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την ασφάλεια, τις υποδομές, την πράσινη οικονομία, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και τους βασικούς στόχους για τη νέα διετία, προσδιόρισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην εκδήλωση απολογισμού του Έργου της σημερινής διοίκησης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που μεταδόθηκε και μέσω livestreaming, παρουσιάστηκε βίντεο απολογισμού του έργου της διοίκησης της Περιφέρειας την τελευταία διετία.
Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης στην παρουσίασή του αναφέρθηκε:
- Στα περισσότερα από 900 έργα προϋπολογισμού άνω των 2.2 δις ευρώ που υλοποιούνται σήμερα στην Αττική
- Στους υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης του ΠΕΠ Αττικής που αγγίζουν το 68,4%
- Στα ενταγμένα έργα που ξεπερνούν τα 10.000
- Στο γεγονός ότι περισσότεροι από 220.000 συνάνθρωποί μας, ωφελούνται από τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας
- Στα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Περιφέρειας
- Στα πάνω από 500 εκ. που διατέθηκαν από την Περιφέρεια, για τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας,
- Στις δράσεις για την πρόληψη υγείας
- Στο στρατηγικό σχέδιο για μία βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων
«Όραμά μας να καταστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής, Πρώτη. Στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στα έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα όλων μας
στην ασφάλεια, στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική προστασία, στην υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών της.
Πρώτη. Αυτή πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η θέση που αξίζει στην ΑΤΤΙΚΗ. Θέλουμε την Αττική, Πρώτη, σε όλα. Θέλουμε την Περιφέρεια Αττικής, διαρκώς δίπλα στον πολίτη, 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει και δεύτερη θητεία προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο της διοίκησης, να γίνει η Αττική Πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα και από τις Πρώτες στην Ευρώπη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη και του Υφ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Ε. Αυγενάκη. Βιντεοσκοπημένα μηνύματα με αφορμή την παρουσίαση του απολογιστικού έργου απέστειλαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, Εσωτερικών Μ. Βορίδης και ο Υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ι. Τσακίρης. Επίσης αναγνώστηκε γραπτό μήνυμα που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης.
Το έργο της διοίκησης της Περιφέρειας εξήραν στο σύνολό τους οι Υπουργοί και Υφυπουργοί που χαιρέτησαν στην εκδήλωση εστιάζοντας στην εποικοδομητική και γόνιμη συνεργασία που έχουν με την Περιφέρεια προς όφελος των πολιτών. Την εκδήλωση παρουσίασε η Δημοσιογράφος Μάριον Μιχελιδάκη
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Μαρκόπουλος, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πρυτάνεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Αττικής και Υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.
Παρακάτω ακολουθούν βασικά σημεία της παρουσίασης του Περιφερειάρχη Αττικής
«Στα δύο χρόνια διοίκησης μιλάμε με συγκεκριμένα έργα»
Αναφερόμενος στις βασικές παρεμβάσεις της διοίκησης, ο κ. Πατούλης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Βάλαμε σε τροχιά την ολοκλήρωση εμβληματικών έργων, που είχαν κολλήσει όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, η λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η υλοποίηση έργων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.
Αναζητήσαμε πρόσθετους πόρους για να εκτελέσουμε έργα που είχαν ήδη αποφασιστεί αλλά και νέα έργα, που περιλαμβάνονταν στο δικό μας πρόγραμμα.
Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, ως νέα Διοίκηση, στο ταμείο μας βρήκαμε μόλις 300 εκατομμύρια. Και υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν το 1,3 δις. Επιπλέον είχαμε ένα σχεδιασμό νέων έργων, που οι απαιτήσεις για να υλοποιηθούν ξεπερνούσαν τα δύο δις ευρώ. Όμως δεν το βάλαμε κάτω, ούτε απογοητευθήκαμε. Με ισχυρή διεκδίκηση και με τη βοήθεια των εργαζομένων της Περιφέρειας, τους οποίους θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω, αναζητήσαμε νέους πόρους. Η κοινή μας προσπάθεια, απέδωσε.
Σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί πάνω από 900 έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενώ πρωταγωνιστούμε στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής ήταν 24,4%. Τα ενταγμένα έργα ήταν 550. Και η δημόσια δαπάνη, που είχε αποδοθεί στους δικαιούχους, ανερχόταν στα 288 εκ. ευρώ.
Σήμερα , δύο χρόνια μετά. Η απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής είναι 68,4%.
Τα ενταγμένα έργα είναι 10.994. Και η δημόσια δαπάνη που έχει αποδοθεί στους δικαιούχους, ξεπερνά τα 718 εκ. ευρώ».
«Δεκάδες έργα και παρεμβάσεις, σε κάθε Δήμο της Αττικής»
Η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και συμβάλλουν στην προστασία του Περιβάλλοντος όπως:
- Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Κύθηρα
- H κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας
- Το νέο δίκτυο αποχέτευσης σε Δήμους της Ανατολικής Αττικής
- Η δημιουργία Παρατηρητηρίου Ρεμάτων
- Η υλοποίηση του έργου Συλλογή, Επεξεργασία και Διάθεση αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα
- Η προώθηση του έργου Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδος, συνολικού προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ.
- Το καινοτόμο πρόγραμμα εκτίμησης κινδύνων σε 30 Δήμους της Αττικής, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
- Η διάθεση ακόμη περισσότερων πόρων για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ
- Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών και δημοτικών κτιρίων σε όλους τους Δήμους της Αττικής.
- Οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό των οδικών αξόνων της Αττικής , ύψους 33 εκ. ευρώ , που περιλαμβάνει την αντικατάσταση 22.000 φωτιστικών σωμάτων με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%.
- Η αναβάθμιση με πολλές σημαντικές παρεμβάσεις για την αύξηση της επισκεψιμότητας όλων των μεγάλων χώρων πρασίνου της Αττικής, κι αναφέρομαι στο Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και το Πάρκο Τρίτση.
- Χρηματοδοτούμε σημαντικά Έργα ύδρευσης, όπως ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας.
«Προτεραιότητά μας η προάσπιση της οδικής ασφάλειας, οι νέες υποδομές για καλύτερη υγεία και βελτίωση της καθημερινότητας της ποιότητας ζωής»
Η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων και υποδομών με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μεταξύ αυτών τα παρακάτω:
- Η βελτίωση και επαναχάραξη του ΠΕΟΑΘ, της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Θηβών, στα όρια του Δήμου Μάνδρας
- Η νέα πεζογέφυρα στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου
- και ακόμη τέσσερις σε Αγία Παρασκευή , Άλιμο και Λεωφόρο Αθηνών
- Τα δεκάδες χιλιόμετρα νέων ασφαλτοστρώσεων
- Η λειτουργία του σύγχρονου Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας
- Οι έξυπνες διαβάσεις και φωτεινοί σηματοδότες
- Το Αστικό Κέντρο Υγείας Κερατσινίου
- Η Υπογειοποίηση της Πατριάρχου Ιωακείμ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
- Η θεμελίωση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου στην Αγία Παρασκευή
- Η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Μαραθώνα
- Το νέο κλειστό Γυμναστήριο Νέας Σμύρνης
- Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Κηφισιά
- Το ισχυρό αποτύπωμα της Περιφέρειας σε εμβληματικά έργα Πολιτισμού, όπως η ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης, η δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ακρόπολης, κλπ
Παράλληλα υλοποιούνται εμβληματικές αναπλάσεις, όπως:
- Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, που αναδεικνύει το θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής . Έργο που ολοκληρώνεται η πρώτη φάση και δημοπρατείται το επόμενο διάστημα η δεύτερη φάση του, αφού βρέθηκε τρόπος χρηματοδότησης
- Η ανάπλαση του Μικρολίμανου, που αλλάζει την όψη του Πειραιά.
- Η ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αφού συμμετέχουμε στο μεγάλο έργο που αφορά την κατασκευή ποδηλατοδρόμου, δικτύου πεζοδρόμων και χώρων αναψυχής , συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων, στο Νότιο Άξονα της Αθήνας.
Επιπλέον, χρηματοδοτούνται έργα, που δημιουργούν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, όπως
- η Επέκταση του Λιμένος Πειραιά και η δημιουργία προβλήτας,για την εξυπηρέτηση της Κρουαζιέρας.
«Η Περιφέρεια Αττικής Πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό»
Στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η Περιφέρεια Αττικής. Μεταξύ άλλων:
- Σήμερα προσφέρονται πάνω από 200 ψηφιακές υπηρεσίες, που θα γίνουν 500 το επόμενο διάστημα
- Την τελευταία διετία, διπλασιάστηκε ο αριθμός των υπηρεσιών που παρείχαμε ψηφιακά στους πολίτες
- Έχουμε την τηλεφωνική γραμμή 1512, που αντικατέστησε από σήμερα τον αριθμό 1539, για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων της Αττικής.
- Τοποθετούνται το επόμενο διάστημα σε όλη την Αττική 1000 έξυπνες στάσεις, για τη βελτίωση του συστήματος δημόσιων μεταφορών
- Παρέχονται με ψηφιακό μέσα υπηρεσίες όπως την αντικατάσταση διπλωμάτων
- Μπορούν και κλείνουν οι πολίτες ψηφιακά ραντεβού και παίρνουν με τον τρόπο αυτό προτεραιότητα
- Μεταφέρονται 25.000 μαθητές καθημερινά στα σχολεία τους, αξιοποιώντας σύγχρονο ψηφιακό σύστημα.
«Αναδεικνύουμε την Αττική, σε Περιφέρεια Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης»
Σημαντικά όμως είναι τα έργα και οι δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Σήμερα, πάνω από 222 χιλιάδες είναι οι ωφελούμενοι συνάνθρωποί μας, μέσα από τη λειτουργία 300 δομών που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, σε έναν κοινωνικό προϋπολογισμό που αξιοποιεί χρήματα του ΕΣΠΑ κι ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαθέσαμε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της.
«Η Περιφέρεια στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση της πανδημίας και τη στήριξη του συστήματος υγείας»
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, τη στήριξη των δομών υγείας αλλά και του ευάλωτου πληθυσμού οι βασικές δράσεις συνοψίζονται στις εξής:
- H Περιφέρεια Αττικής διέθεσε 100.000.000 ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, γιατρούς και νοσηλευτές, σε 73 φορείς Υγείας της Αττικής, για την αντιμετώπιση της πανδημίας
- Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προσλήφθηκε το προηγούμενο διάστημα κι έδωσε και εξακολουθεί να δίνει τη μάχη κόντρα στον covid, πληρώνεται κατά κύριο λόγο με χρήματα της Περιφέρειας Αττικής.
- Δόθηκαν 64.000.000 ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού, πάλι μέσα από το ΠΕΠ Αττικής, που διατέθηκε στα Νοσοκομεία της Αττικής και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
- Ενισχύθηκαν ΜΕΘ και ΜΑΦ Νοσοκομείων της Αττικής, με ηλεκτρονικούς αναπνευστήρες και ειδικές κλίνες.
- Προχώρησε στη δημιουργία Δικτύου Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας και παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, σε πρόσφυγες και μετανάστες δίνοντας 5 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής, στη Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας.
- Παραδόθηκε πριν λίγες μέρες στο Λιμενικό Σώμα ένα περιπολικό σκάφος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακομιδή ασθενών με covid-19.
- Μέσα από τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής 1110 παρείχε ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη σε πάνω από 180.000 περιπτώσεις.
- Διενεργήθηκαν πάνω από 60.000 δωρεάν tests μοριακού ελέγχου, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων τη λειτουργία 10 κινητών μονάδων, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον ΙΣΑ.
- Διανεμήθηκε υγειονομικό υλικό και προστατευτικές μάσκες, πάνω από 1.000.000 τεμάχια, σε υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής, Κοινωνικές Δομές και Δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, προσωπικό Σωμάτων Ασφαλείας, εργαζόμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες.
- Οργανώθηκε τη διανομή 1.000.000 δωρεάν γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας
«Διαχείριση απορριμμάτων και αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής οι δύο σημαντικές προκλήσεις για την επόμενη διετία»
Βασικός στόχος της διοίκησης για τα επόμενα δύο χρόνια είναι, όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης, να έχει δρομολογηθεί οριστικά η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για το Λεκανοπέδιο. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα έχουν προχωρήσει:
- Οι διαδικασίες κατασκευής των απαραίτητων νέων υποδομών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και των βιοαποβλήτων
- Η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση θα έχει μπει δυνατά στην καθημερινότητα των πολιτών και των 66 Δήμων της Αττικής.
- Η Περιφέρεια θα ενημερώνει και θα ευαισθητοποιεί και οι πολίτες θα συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση του μεγάλου μας εγχειρήματος, που είναι η Αττική να καταστεί μια πράσινη Περιφέρεια, πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση.
Δεύτερος στόχος, είναι όπως τόνισε, να μπουν ισχυρές βάσεις για την υλοποίηση έργων που θα θωρακίσουν την Αττική από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Αττική θα είναι από τις περιοχές που θα πλήξει τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή. «Οφείλουμε λοιπόν ως Διοίκηση να μην αφήσουμε την επίλυση του προβλήματος στους επόμενους, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, αλλά να αναλάβουμε από τώρα δράση. Θέλω να κάνουμε τη διαφορά αφήνοντας κληρονομιά ένα έργο για τις επόμενες γενιές κι όχι για τις επόμενες εκλογές» σημείωσε .
«Η Αττική άντεξε»
Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο της διοίκησης για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής διακυβέρνησης και διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτήν την ευθύνη.
Ειδικότερα στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας:
- Η Περιφέρεια Αττικής το προηγούμενο διάστημα είχε έγκαιρα προχωρήσει στον καθαρισμό όλων των ρεμάτων , κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αττική να αντέξει, παρά την προσπάθεια κάποιων να μας επιρρίψουν ευθύνες για συμβάντα που προκλήθηκαν με δική τους υπαιτιότητα.
- Δεν είχαμε πουθενά πλημμύρα από υπερ-χείλιση ρέματος.Δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή και οι όποιες επιπτώσεις από ζημιές, ήταν αντιμετωπίσιμες.
- H σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει δημιουργήσει Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, αναρτημένο στην ιστοσελίδα της.
- Από το 2014 ως σήμερα έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης συνολικά 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, πουχρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΠΕΠ Αττικής.
«Το masterplan της Περιφέρειας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής»
Ο κ. Πατούλης και αφού επισήμανε πως χρειάζεται επανασχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν ήδη εκτελεστεί ή πρόκειται στο επόμενο διάστημα να ολοκληρωθούν, αλλά και περισσότερα χρήματα για την υλοποίηση και νέων έργων, εξαιτίας των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του masterplan της Περιφέρειας για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής.
«Με στόχο την προστασία των ζωών και των περιουσιών των πολιτών, μελετητές της Περιφέρειας ,σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΠΑ, συνέταξαν και εμείς έχουμε ήδη προωθήσει προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, ένα Γενικό Σχέδιο, με δράσεις για να αποτραπούν, πιθανές επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω των πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στην Αττική το Καλοκαίρι του 2021» τόνισε και πρόσθεσε:
To masterplan αφορά στις πληγείσες περιοχές Αλεποχωρίου, Βαρυμπόμπης και των Βιλίων (Γεράνια Όρη, Πάρνηθα και Όρος Πατέρα).
Το Σχέδιο περιλαμβάνει:
- Την καταγραφή και εκτίμηση του εύρους της καταστροφής.
- Την εκτίμηση των κινδύνων πλημμυρών ανά λεκάνη απορροής και κοίτη ρέματος
- Ιεραρχημένες προτάσεις των απαραίτητων μελετών και έργων
- Τις χρονικές διαδικασίες υλοποίησης και τις προτάσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδιασμού
- Παρεμβάσεις ελαχιστοποίησης πλημμυρικής διακινδύνευσης (με την έκδοση μελετών και έργα που χρειάζεται να υλοποιηθούν σε άμεσο χρονικό ορίζοντα καθώς και σε έργα, που βάση διαδικασιών και σταδίων θα πρέπει να υλοποιηθούν σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα
- Το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων Α και Β Φάσης.
Επιπλέον σημείωσε πως:
- ·η λειτουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση
- ·η μεταφορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της ευθύνης των Δασαρχείων
- ·η αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, με συγκεκριμένες ευθύνες, πόρους και αρμοδιότητες,
- ·η έμφασηστον τομέα της πρόληψης ,
- ·η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και η ανάληψη πρωτοβουλιών για αύξηση του αριθμού των εθελοντών,
- ·η έγκαιρη και όχι η εκ των υστέρων διάθεση πόρων προς τους ΟΤΑ , προκειμένου να υλοποιούν τις απαραίτητες δράσεις ( π.χ. καθαρισμούς)
- ·και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.
«Η Κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος, εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και να συνεργαστούμε με όρους ειλικρίνειας και συνεργασίας .Με ρόλο και λόγο, με ευθύνη και συνέπεια.Γιατί για μας αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων»
Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας για την ανεύρεση μιας βιώσιμης και αποτελεσματικής λύσης στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της διοίκησης να λύσει το πρόβλημα και όχι να το μεταθέσει.
«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε σε ελάχιστο διάστημα, όσα δεν έγιναν εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια.Σε σύγκριση με όσα έχουν γίνει από το 2001 ως το 2019 που αναλάβαμε, ο δικός μας απολογισμός είναι πολύ θετικός» τόνισε και πρόσθεσε:
Παρά το γεγονός ότι
- βρήκαμε την ανακύκλωση στο ναδίρ, αφού τίποτε σχεδόν δεν γινόταν.
- ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ήταν απλά ένα θεωρητικό κείμενο, αφού δεν υλοποιείτο.
- ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων επεξεργασίας είναι πάνω από πέντε χρόνια ( από τη μελέτη ως την έγκριση και αδειοδότηση κι από την έναρξη κατασκευής μέχρι την παράδοση και λειτουργία), εμείς δεν χάσαμε ούτε μια μέρα. Ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος, θέλουμε από το 2025 η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική να βασίζεται στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση κι όχι στο θάψιμο των σκουπιδιών στη Φυλή. Το δικό μας μοντέλο δίνει βάρος στην ανακύκλωση κι όχι στην επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων. Εμείς θέλουμε να φτάνουν προς επεξεργασία όσο το δυνατόν λιγότερα σύμμεικτα σκουπίδια. Έτσι θα καταφέρουμε να κλείσουμε τη Φυλή, ώστε να πάψει να λειτουργεί ως ανοικτή χωματερή.
O Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η μεγάλη αλλαγή που προωθείται από την παρούσα διοίκηση είναι η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι η μόνιμη επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής όπως συμβαίνει σήμερα και αναφέρθηκε στις 5 μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει και είναι οι εξής:
- Πρώτη παρέμβαση, η προώθηση της διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας 4 -5 Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας και νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων( μονάδα Γραμματικού, δύο μονάδες με ΣΔΙΤ για Κεντρικό Τομέα και Πειραιά, Μονάδα για το Νότιο Τομέα της Αθήνας καθώς και στην Αναβάθμιση σε Πράσινο Εργοστάσιο του Εργοστάσιού του ΕΜΑΚ Λιοσίων)
- Δεύτερη παρέμβαση, η πρώτη οργανωμένη λειτουργία ξεχωριστού δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων στην Αττική. Το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα σήμερα στην Ευρώπη , το οποίο συνοδεύεται από τη δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού ( 80 καφέ απορριμματοφόρα και 10. 000 κάδοι) στους Δήμους αλλά και την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε όλη την Αττική
- Τρίτη παρέμβαση, υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς εξοπλισμού ανακύκλωσης στην Ευρώπη . Οι 1.000 πράσινες γωνιές που θα μπουν σε όλους τους Δήμους της Αττικής, τα σπίτια ανακύκλωσηςκι άλλος εξοπλισμός , τα 60 κινητά πράσινα σημεία που ήδη βρίσκονται στους δρόμους , αποδεικνύουν ότι δεν μένουμε στα λόγια, αλλά κάνουμε πράξεις.
Στο πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω παρεμβάσεων, προωθούνται επιπλέον:
- Η προμήθεια 120 καφέ απορριμματοφόρων μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης για την περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων .
- Η προμήθεια επιπλέον 19.000 καφέ κάδων.
- Η προμήθεια εξοπλισμός για την οργάνωση και ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών περιλαμβάνει επιφανειακές γωνιές ανακύκλωσης για 6, 8, 10 ρεύματα αποβλήτων, υπόγειες γωνιές ανακύκλωσης 2 έως 54 ρευμάτων αποβλήτων, Πολυκέντρα Ανακύκλωσης, Κιόσκια Ανακύκλωσης, Έξυπνες νησίδες διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.
- Τέταρτη παρέμβαση . Προχωράμε στη δημόσια και δημοκρατική διαβούλευση πάνω στο σχέδιο που προωθούμε, με το πολιτικό προσωπικό της Αττικής, τους Δήμους και τους πολίτες.
- Και πέμπτη παρέμβαση, δίνουμε μεγάλο βάρος στην ευαισθητοποίηση κι ενεργοποίηση των κατοίκων της Αττικής , χωρίς τη συμμετοχή των οποίων δεν μπορεί να επιτευχθεί κανένας στόχος.
«Η Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων του Λεκανοπεδίου Αττικής, μας αφορά όλους. Μαζί με τους πολίτες, διαμορφώνουμε το σχέδιο , για μια «πράσινη» Αττική. Για μας , η υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αποτελούν προτεραιότητα. Δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η λύση δύσκολων ζητημάτων. Δεν προκρίνουμε ανεφάρμοστα σχέδια που κόστιζαν πανάκριβα ή υπηρετούσαν πολιτικές ιδεοληψίες. Κλείνουμε το χάσμα που σήμερα υπάρχει μεταξύ της υφιστάμενης διαχείρισης απορριμμάτων και των ελάχιστων απαιτήσεων εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό και εθνικό πρότυπο. Μετά από μια χαμένη περίοδο σχεδόν 20 χρόνων, τρέχουμε για να κάνουμε στα επόμενα 2-3 χρόνια, ότι δεν έγινε στο παρελθόν. Με διαφάνεια, δημόσιο διάλογο , προσανατολισμένοι σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης, που σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.Με συστηματική δουλειά και υπευθυνότητα ,διαμορφώνουμε ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο, για μια «πράσινη» και βιώσιμη Αττική» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Θα διεκδικήσουμε μία δεύτερη θητεία για να ολοκληρωθεί το σχέδιο μας»
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως το επόμενο διάστημα, θα είναι περίοδος δημιουργικής αναγέννησης της Αττικής. «Η Αττική γυρίζει σελίδα. Μετατρέπεται σε ένα τεράστιο εργοτάξιο. Με τα έργα της Περιφέρειας που βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται όπως π.χ. σε Πειραιά και Ελληνικό, με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσουν έργα όπως η επέκταση του Μετρό – Γραμμή 4, η επέκταση της Αττικής Οδού και της Λεωφόρου Κύμης, η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λεωφόρο, ο μεγάλος ποδηλατόδρομος της Νότιας Αθήνας, οι επενδύσεις στο εκσυγχρονισμό των δημόσιων μονάδων υγείας, η Αττική αποκτά μεγαλύτερη αξία» τόνισε και επισήμανε πως η Αττική μπορεί να αλλάξει με τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και των Δήμων με το Κεντρικό Κράτος, μπορούμε να αλλάξουμε την Αττική.
Στόχος είναι, όπως ανέφερε, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, η ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας , καλύτερα εισοδήματα, ωστόσο, όπως σημείωσε «δεν αρκεί θητεία τεσσάρων ετών , για να υλοποιήσεις ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες της Αττικής».
«Στόχος μας είναι ως το τέλος του 2023 ,να έχει μπει το νερό στο αυλάκι.Να έχουν δρομολογηθεί όλες οι μεγάλες παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε. Και θα διεκδικήσουμε μια δεύτερη θητεία, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο μας. Τα πρώτα αυτά χρόνια βάλαμε ισχυρές βάσεις για να γίνει η Αττική Πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Παρουσίες στην εκδήλωση
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες:
Πέππας Νικόλαος (Αντ/χης Οικονομικών), Κόκκαλης Βασίλειος (Αντ/χης Πολιτικής Προστασίας), Γιαννακόπουλος Βασίλειος (Αντ/χης Μεταφορών και Επικοινωνιών), Κουρή Μαρία (Αντ/χης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), Κεχρής Γιάννης (Θεμ. Αντ/χης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας), Βιδάλη Μαίρη (Αντ/χης Πολιτισμού) και Βλάχος Γιώργος (Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης)
Οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες:
Αντωνάκου Σταυρούλα (Αντ/χηςΠ.Ε.Πειραιώς), Αυγερινός Αθανάσιος ( Αντ/χης Π.Ε Ανατολικής Αττικής), Θεοδωρακοπούλου Βασιλική (Αντ/χης Π.Ε Νήσων), Κεφαλογιάννη Λουκία (Αντ/χης Βορείου Τομέα Αθηνών), Κοσμόπουλος Ελευθέριος ( Αντ/χης Π.Ε. Δυτικής Αττικής), Λεωτσάκος Ανδρέας (Αντ/χης Π.Ε Δυτικού Τομέα Αθηνών), Νάνου Δήμητρα (Αντ/ χης Π.Ε. Νοτίου Τομέα), Δημόπουλος Γεώργιος (Αντ/χης Π.Ε. Κεντρικού Τομέα).
Επίσης οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι:
Αγγελόπουλος Γεώργιος, Αγγελοπούλου Μαρία, Αδαμοπούλου Γεωργία, Αλεξανδράτος Χαράλαμπος, Βάρσου Μαργαρίτα (με livestreaming), Βλάχου Γεωργία, Βοϊδονικόλας Σταύρος, Γεωργόπουλος Γεώργιος (με livestreaming), Γρηγορίου Ηλίας, Δαλιάνη Φωτεινή, Ζέρβα Μαρία, Θεοδωρόπουλος Χρήστος, Κατσιγιάννης Αθανάσιος (με livestreaming), Κοσμίδη Ευρώπη, Λεονάρδου Πολυτίμη, Μελάς Σταύρος, Μπαρμπαγιάννη Ευγενία, Παπαγεωργίου Νικόλαος, Χ. Ρώμας.
Επιπρόσθετα ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Μπουραντώνης, ο καθηγητής τμ. Χημείας Νικόλαος Θωμαϊδης Πρόεδρος Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης & Πρόεδρος Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Παντείου Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Γ. Ε. Χατζαράκης Πρόεδρος Δ.Ε. Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Επαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), ο Γενικός Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ Σ. Παπασπυρόπουλος, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ Γ. Ζαχαρόπουλος.
Τέλος οι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας:
Γ. Προκοπιάδου (Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας), Π. Χριστακόπουλος (Γενικό Δ/ντή Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας), Α. Παρασκευοπούλου (Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κλιματικής Αλλαγής), Η. Δόλγυρας (Γενικό Διευθυντή Μεταφορών & Επικοινωνιών), και η κα Α. Μεγάλου (Γενική Δ/ντρια Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας), η οποία συνδέθηκε ψηφιακά (livestreaming)